Bezezbytková dieta

15.11.2024

Pokud jste ještě nikdy neslyšeli o bezezbytkové dietě, dost možná si pod ní představíte dietu při které se nenechávají zbytky :-D Kdepak :-) Jedná se o typ léčebné výživy, která je určena pro osoby se záněty střev nebo jinými onemocněními zažívacího traktu. Bezezbytková dieta je známá pod názvy jako dieta s nízkým obsahem vlákniny nebo dieta s nízkým obsahem reziduí. 

Bezezbytková dieta bývá nejčastěji doporučována také po operaci střev, před kolonoskopií nebo při střevní neprůchodnosti. Navrhovaná bývá ale i v případech některých druhů léčby.

Doporučená denní dávka vlákniny je v rozmezí 25 až 38 gramů. Pokud vám byla nařízena dieta s nízkým obsahem vlákniny, měli byste na tato čísla zapomenout. Při jejím dodržování je totiž typické nekonzumovat více než 10 až 15 gramů vlákniny denně.

Před a během diety s nízkým obsahem vlákniny určitě komunikujte se svým lékařem nebo nutričním či výživovým poradcem o potravinách, u nichž si nejste jisti zařazením nebo které vás jednoduše zajímají a mohly by splňovat vaše individuální potřeby.

Klíčovým faktorem u této diety je vždy doporučení lékaře.

Bezezbytková dieta se doporučuje při: 

akutním střevním kataru v období ústupu průjmu

chronickém střevním kataru

vleklém zánětu tlustého střeva – v období zhoršení potíží

chronických průjmových onemocněních 

před kolonoskopickým vyšetřením  - zde je nezbytné dodržovat pokyny ošetřujícího lékaře, který vám přesný postup stravování sdělí. Nedodržení pokynů může vést k tomu, že bude nutné vyšetření ukončit a poté opakovat.

TIP 1 - při nakupování je doporučení kontrolovat štítky na předem připravených nebo balených jídlech, kvůli revizi množství vlákniny, ale i konkrétního složení.

TIP 2 - Svou stravu pomalu a důkladně žvýkejte.

TIP 3 - Vyhněte se alkoholu alkoholu, perlivým nápojům.

Nedoporučuje se smažení, dráždivé druhy koření, alkohol, pokrmy s přepálenými tuky. Ze stravy jsou vyloučeny potraviny obsahující hrubou vlákninu, kterou enzymy v lidském trávicím systému nedokážou zcela odbourat.

Doporučená příprava jídel:

Při vaření je třeba rozrušovat hrubou vlákninu, potraviny se připravují doměkka. Masa je ideální vařit, dusit a péct pod pokličkou na vodě. Při přípravě masa se nepoužívají oleje ani vysmažování masové šťávy a osmažený cibulový základ pod maso, protože tak dochází k přepalování tuků, které dráždí.

Maso a obiloviny se před tepelnou úpravou opečou a opraží nasucho, tuk se dává až do hotových pokrmů. 

Z nádobí pro přípravu pokrmů je optimální teflonové, které umožňuje přípravu jídla bez nutnosti přidání tuku. 

Omáčky nezahušťujeme jíškou, ale lze volit např. rozmixovanou zeleninou (povolené druhy), nastrouhaným bramborem. 

Brambory, ovoce a zeleninu jemně strouháme, mixujeme nebo podáváme ve formě kaší. 

Nejméně vhodná příprava je grilování a smažení.

Při bezezbytkové dietě je důležité vybírat potraviny, které minimalizují objem stolice a dráždění trávicího traktu. Zde jsou příklady nevhodných a vhodných potravin:

Jaké potraviny volit?

Maso: Libové hovězí maso zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, dobře odblaněný králík, šunka s min. 80% masa

Ryby: Sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé...

Vnitřnosti : Játra drůbeží

Uzeniny: Libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám.

Mléko ne jako samostatný pokrm, kyška, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, jogurt bílý do 3% tuku v sušině , tvaroh měkký i tvrdý, nízko i plnotučný. Dále jsou vhodné tvarohové sýry jako Lučina, Žervé, cottage, mozzarella light, nízkotučné zakysané mléčné výrobky – podle snášenlivosti, sýry do 30%

Vejce: vejce je vhodné konzumovat v rámci pokrmu, samostatně se doporučuje v omezené míře

Tuky: čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje.

Sladidla: cukr a med přiměřeně

Obiloviny: mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice.

Přílohy: brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, bramborové knedlíky, noky, případně halušky a knedlíky kypřené kypřícím práškem (nesmí obsahovat kvasnice)

Pečivo: vždystarší a bílé, housky, rohlíky, veka, piškoty v menším množství, netučná vánočka, mazanec, suchary

Ovoce: čerstvé pouze banány, případně jemně strouhaná jablka, ze syrového ovoce pouze ovocné šťávy, dále ovoce pouze ve formě rosolů, pyré, kompotů, např. jablka meruňky, broskve

Zelenina: pouze vařená, dušená a lisovaná mrkev. Celer, petržel pouze jako vývar. Dále je povolen špenát, dýně, jemně krájený hlávkový salát, rajčatová šťáva, rajský protlak (nesmí obsahovat slupku)

Koření: vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, malé množství sladké papriky, mletá skořice, strouhaný perník, majoránka, natě.  

Domácí přepuštěné máslo nebo-li Ghí je při bezezbytkové dietě výbornou alternativou ke klasickým tukům a olejům, které se při vaření standardně používají.

A) Strava je plnohodnotná, lehce stravitelná a nenadýmavá.

B) Vylučují se potraviny zanechávající nestravitelné zbytky (vláknina). Je zde velmi omezený výběr ovoce a zeleniny a je tedy snížen vitamín C, který se dodává medikamentózně.

C) Omezuje se podávání mléka s ohledem na individuální snášenlivost.

D) Počet porcí je standardně 5, někdy je součástí i druhá večeře. 

Mezi nevhodné potraviny patří např:

  • celozrnné mouky, celozrnný chléb, celozrnné pečivo, pečivo a chléb se semínky, čerstvé pečivo a chléb, semínkový chléb a pečivo, kynuté pečivo, kynuté knedlíky, linecké a listové těsto, hranolky a třeba i oblíbený bramborový salát

  • sádlo, škvarky, šlehačka, máslové krémy, tučné sýry a tučné jogurty

  • tučné kousky hovězího a vepřového masa, kachna a husa, vnitřnosti ( někdy jsou povolena kuřecí a telecí dušena játra) , tučná mletá masa, tučné salámy, uzenářské výrobky, paštiky, prejt, tlačenka, sádlo, škvarky, slanina.

  • ořechové pokrmy, čokoláda, krémové dorty, sušenky s krémovými náplněmi, dorty a zákusky s nevhodným ovocem a semínky, smažené pečivo, semínkové nebo ořechové sušenky a jiné sladkosti, které je obsahují

  • sterilovaná zelenina, kapusta, zelí, květák, brokolice, ředkvičky, kedlubny, cibule, česnek, houby, nakládaná, papriky a okurky

  • nezralé a neloupané ovoce, ovoce se semínky a slupkami, jablka (lze pouze strouhaná nebo jako přesnídavka), hrušky, ananas, třešně, jahody, maliny, ostružiny, kiwi, rybíz, mučenka, kokos, čerstvé fíky, ovoce méně zralé a neloupané a sušené ovoce

  • sycené nápoje (perlivá voda), nápoje s obsahem kofeinu a silná káva. Alkohol zcela vynechte

  • kmín, ořechy, kokos, mandle, mák, semena jako dýňová, slunečnicová či lněná

  • nedoporučovaným kořením je bujón, maggi, pepř, dráždivé koření, hořčice, kečup nebo tatarka

  • luštěniny, jako je čočka, fazole a cizrna

  • úplně se vylučují jogurty ovocné s přísadami jako jsou ovesné vločky, ořechy

Zápory bezezbytkové diety

nedostatek vlákniny
nízký příjem zdravých tuků
riziko nedostatku některých vitaminů a minerálních látek
úzký výběr potravin 

Klady bezezbytkové diety

lehce stravitelná 
snížený obsah tuku
léčebné využití 
energeticky plnohodnotná strava (při správném sestavení jídelníčku) 

Ukázka bezezbytkového jídelníčku

  • Snídaně: Bílý toast s máslem a džemem, banán, čaj nebo káva
  • Dopolední svačina: Bílý jogurt, piškoty
  • Oběd: Kuřecí přírodní prsa a s bramborovou kaší, vařená mrkev
  • Odpolední svačina: Jablečná přesnídávka
  • Večeře: Rýžový nákyp s jablky, bílý jogurt


  • Snídaně: Bílý jogurt s medem, suchary, čaj
  • Dopolední svačina: Jablečný džus, piškoty
  • Oběd: Hovězí vývar s nudlemi, vařené kuřecí maso s bílou rýží
  • Odpolední svačina: Strouhané jablko
  • Večeře: Míchaná vejce, bílý toast, kompot


  • Snídaně: Bílý toast se sýrem a šunkou, banán, čaj nebo káva
  • Dopolední svačina: Neochucený kefír nebo acidofilní mléko
  • Oběd: Dušené hovězí s mrkví s brambory nebo bramborovou kaší
  • Odpolední svačina: Jablečná přesnídávka
  • Večeře: Rybí filé na másle, brambory


  • Snídaně: Bílý rohlík, tvrdý sýr, lučina nebo gervais, čaj
  • Dopolední svačina: Jablečný džus, piškoty
  • Oběd: Pečená krůta (do měkka bez tvrdého opečení) s bramborovou kaší nebo rýží, dušená mrkev
  • Odpolední svačina: Suchary s tvarohovou pomazánkou.
  • Večeře: Zapečené těstoviny s tvarohem a vanilkovým cukrem


  • Snídaně: Tousty se šunkou a sýrem.
  • Dopolední svačina: Kefírové smoothie s rozmixovaným banánem
  • Oběd: Tagliattele s lososem a špenátem
  • Odpolední svačina: Banán
  • Večeře: Krémová cuketová polévka.
  • Snídaně: Bílý starší rohlík, šunka, lučina nebo gervais či palouček
  • Dopolední svačina: Banán, suchary
  • Oběd: Těstoviny s rajčatovou omáčkou a parmazánem, pečivo
  • Odpolední svačina: Bílý chléb s máslem
  • Večeře: Pečená ryba nebo file (orestované) s bramborem


  • Snídaně: Krupicová kaše s kakaem, čaj
  • Dopolední svačina: Bílý chléb se sýrem
  • Oběd: Vepřová kotleta s bramborovou kaší, dušená cuketa
  • Odpolední svačina: Banán, kefír
  • Večeře: Rizoto s kuřecím masem - bílá rýže


  • Snídaně: Rýžová kaše s jablky, čaj nebo káva
  • Dopolední svačina: Bílý jogurt, piškoty
  • Oběd: Kuřecí přírodní dušený plátek s těstovinami
  • Odpolední svačina: Banán, suchary
  • Večeře: Tvarohová pomazánka, bílé pečivo bez máku


  • Snídaně:  Omeleta s uzeným lososem.
  • Dopolední svačina:  Broskvový kompot.
  • Oběd:  Zapečené brambory se šunkou a sýrem.
  • Odpolední svačina: Strouhané jablko
  • Večeře:  Kuřecí vývar s rozvařenou kořenovou zeleninou.


  • Snídaně:   Starší rohlík s máslem a meruňkovým džemem
  • Dopolední svačina:  Neochucený kefír nebo acidofilní mléko
  • Oběd:  Hovězí dušené maso s mrkví a bramborová kaše nebo vařené brambory;
  • Odpolední svačina:  Suchary s tvarohovou pomazánkou
  • Večeře:  Rajčatová polévka s nízkotučným sýrem

Recepty jsou psány vždy pro dvě osoby, pokud není uvedeno u názvu receptu jinak. Pro úpravu 1 polévková lžíce = 10 g oleje. 

HOVĚZÍ VÝVAR S KRUPICÍ A MRKVÍ

60 g hovězího masa, 40 g krupice, 20 g mrkve, 20 g petržele, 20 g celeru, sůl, petrželka 

Nakrájené maso, mrkev a petržel uvaříme v osolené vodě doměkka. Zeleninu před podáváním rozmačkáme nebo nastrouháme. Do polévky zavaříme krupici, dostatečně provaříme, dochutíme solí. Ozdobíme posekanou petrželkou. 

HOVĚZÍ VÝVAR S RÝŽÍ A MRKVÍ

½ l vody, 60 g hovězího masa, 30 g rýže, 60 g mrkve, sůl, petrželka

Mrkev nastrouháme a maso nakrájíme, osolíme, zalijeme ½ litrem studené vody. Přidáme horkou vodou prolitou rýži a vše vaříme doměkka. Ozdobíme posekanou petrželkou. 

HOVĚZÍ PEČENĚ FRANKFURTSKÁ

200 g zadního hovězího masa, 50 g šunky, 20 g rajského protlaku, 20 g hladké mouky,  sůl

Maso protkneme šunkou, zalijeme vodou a osolíme, přidáme rajský protlak a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme nasucho opraženou moukou (nebo nechte bez zahuštění) rozmíchanou ve studené vodě a provaříme, podle chuti dosolíme. Maso vrátíme zpět a necháme prohřát.

VEPŘOVÝ PŘÍRODNÍ PLÁTEK 

200 g vepřové kýty, 20 g hladké mouky, 2 lžíce oleje, sůl 

Maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a po obou stranách zlehka opečeme na oleji, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou (ale není to nutné) rozmíchanou ve studené vodě a provaříme, podle chuti dosolíme. Maso vrátíme zpět a necháme prohřát. Podáváme s vařenými bramborami či rýží. 

DOMÁCÍ PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO

500 g nesoleného másla

Máslo rozpusťte v hrnci se silným dnem a nechte jej bublat, prskat a pěnit. Dejte pozor, aby se nepřipálilo. Vzniklou nežádoucí sraženinu (pěnu) postupně odebírejte. Jakmile bude máslo čisté, nechte jej trochu zchladnout., přeceďte přes plátno a nechte zcela vychladnout. A to je vše :-)