Bezezbytková dieta

Pokud jste ještě nikdy neslyšeli o bezezbytkové dietě, dost možná si pod ní představíte dietu při které se nenechávají zbytky :-D Kdepak :-) Jedná se o typ léčebné výživy, která je určena pro osoby se záněty střev nebo jinými onemocněními zažívacího traktu. Bezezbytková dieta je známá pod názvy jako dieta s nízkým obsahem vlákniny nebo dieta s nízkým obsahem reziduí.
Bezezbytková dieta bývá nejčastěji doporučována také po operaci střev, před kolonoskopií nebo při střevní neprůchodnosti. Navrhovaná bývá ale i v případech některých druhů léčby.
Doporučená denní dávka vlákniny je v rozmezí 25 až 38 gramů. Pokud vám byla nařízena dieta s nízkým obsahem vlákniny, měli byste na tato čísla zapomenout. Při jejím dodržování je totiž typické nekonzumovat více než 10 až 15 gramů vlákniny denně.
Před a během diety s nízkým obsahem vlákniny určitě komunikujte se svým lékařem nebo nutričním či výživovým poradcem o potravinách, u nichž si nejste jisti zařazením nebo které vás jednoduše zajímají a mohly by splňovat vaše individuální potřeby.
Klíčovým faktorem u této diety je vždy doporučení lékaře.
Bezezbytková dieta se doporučuje při:
- akutním střevním kataru v období ústupu průjmu
- chronickém střevním kataru
- vleklém zánětu tlustého střeva – v období zhoršení potíží
- chronických průjmových onemocněních
- před kolonoskopickým vyšetřením - zde je nezbytné dodržovat pokyny ošetřujícího lékaře, který vám přesný postup stravování sdělí. Nedodržení pokynů může vést k tomu, že bude nutné vyšetření ukončit a poté opakovat.
TIP 1 - při nakupování je doporučení kontrolovat štítky na předem připravených nebo balených jídlech, kvůli revizi množství vlákniny, ale i konkrétního složení.
TIP 2 - Svou stravu pomalu a důkladně žvýkejte.
TIP 3 - Vyhněte se alkoholu alkoholu, perlivým nápojům.
Nedoporučuje se smažení, dráždivé druhy koření, alkohol, pokrmy s přepálenými tuky. Ze stravy jsou vyloučeny potraviny obsahující hrubou vlákninu, kterou enzymy v lidském trávicím systému nedokážou zcela odbourat.
Doporučená příprava jídel:
Při vaření je třeba rozrušovat hrubou vlákninu, potraviny se připravují doměkka. Masa je ideální vařit, dusit a péct pod pokličkou na vodě. Při přípravě masa se nepoužívají oleje ani vysmažování masové šťávy a osmažený cibulový základ pod maso, protože tak dochází k přepalování tuků, které dráždí.
Maso a obiloviny se před tepelnou úpravou opečou a opraží nasucho, tuk se dává až do hotových pokrmů.
Z nádobí pro přípravu pokrmů je optimální teflonové, které umožňuje přípravu jídla bez nutnosti přidání tuku.
Omáčky nezahušťujeme jíškou, ale lze volit např. rozmixovanou zeleninou (povolené druhy), nastrouhaným bramborem.
Brambory, ovoce a zeleninu jemně strouháme, mixujeme nebo podáváme ve formě kaší.
Nejméně vhodná příprava je grilování a smažení.
Jaké potraviny volit?
Maso: Libové hovězí maso zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, dobře odblaněný králík, šunka s min. 80% masa
Ryby: Sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé...
Vnitřnosti : Játra drůbeží
Uzeniny: Libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám.
Mléko ne jako samostatný pokrm, kyška, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, jogurt bílý do 3% tuku v sušině , tvaroh měkký i tvrdý, nízko i plnotučný. Dále jsou vhodné tvarohové sýry jako Lučina, Žervé, cottage, mozzarella light, nízkotučné zakysané mléčné výrobky – podle snášenlivosti, sýry do 30%
Vejce: vejce je vhodné konzumovat v rámci pokrmu, samostatně se doporučuje v omezené míře
Tuky: čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje.
Sladidla: cukr a med přiměřeně
Obiloviny: mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice.
Přílohy: brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, bramborové knedlíky, noky, případně halušky a knedlíky kypřené kypřícím práškem (nesmí obsahovat kvasnice)
Pečivo: vždy starší a bílé, housky, rohlíky, veka, piškoty v menším množství, netučná vánočka, mazanec, suchary. Pečivo NESMÍ obsahovat mák, drcený kmín a semínka !!
Ovoce: čerstvé pouze banány, případně jemně strouhaná jablka, ze syrového ovoce pouze ovocné šťávy, dále ovoce pouze ve formě rosolů, pyré, kompotů, např. jablka meruňky, broskve
Zelenina: pouze vařená, dušená a lisovaná mrkev. Celer, petržel pouze jako vývar. Dále je povolen špenát, dýně, jemně krájený hlávkový salát, rajčatová šťáva, rajský protlak (nesmí obsahovat slupku)
Koření: vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, malé množství sladké papriky, mletá skořice, strouhaný perník, majoránka, natě.
Domácí přepuštěné máslo nebo-li Ghí je při bezezbytkové dietě výbornou alternativou ke klasickým tukům a olejům, které se při vaření standardně používají.
A) Strava je plnohodnotná, lehce stravitelná a nenadýmavá.
B) Vylučují se potraviny zanechávající nestravitelné zbytky (vláknina). Je zde velmi omezený výběr ovoce a zeleniny a je tedy snížen vitamín C, který se dodává medikamentózně.
C) Omezuje se podávání mléka s ohledem na individuální snášenlivost.
D) Počet porcí je standardně 5, někdy je součástí i druhá večeře.
Mezi nevhodné potraviny patří např:
- celozrnné mouky, celozrnný chléb, celozrnné pečivo, pečivo a chléb se semínky, čerstvé pečivo a chléb, semínkový chléb a pečivo, kynuté pečivo, kynuté knedlíky, linecké a listové těsto, hranolky a třeba i oblíbený bramborový salát
- sádlo, škvarky, šlehačka, máslové krémy, tučné sýry a tučné jogurty
- tučné kousky hovězího a vepřového masa, kachna a husa, vnitřnosti ( někdy jsou povolena kuřecí a telecí dušena játra) , tučná mletá masa, tučné salámy, uzenářské výrobky, paštiky, prejt, tlačenka, sádlo, škvarky, slanina.
- ořechové pokrmy, čokoláda, krémové dorty, sušenky s krémovými náplněmi, dorty a zákusky s nevhodným ovocem a semínky, smažené pečivo, semínkové nebo ořechové sušenky a jiné sladkosti, které je obsahují
- sterilovaná zelenina, kapusta, zelí, květák, brokolice, ředkvičky, kedlubny, cibule, česnek, houby, nakládaná, papriky a okurky
- nezralé a neloupané ovoce, ovoce se semínky a slupkami, jablka (lze pouze strouhaná nebo jako přesnídavka), hrušky, ananas, třešně, jahody, maliny, ostružiny, kiwi, rybíz, mučenka, kokos, čerstvé fíky, ovoce méně zralé a neloupané a sušené ovoce
- sycené nápoje (perlivá voda), nápoje s obsahem kofeinu a silná káva. Alkohol zcela vynechte
- kmín, ořechy, kokos, mandle, mák, semena jako dýňová, slunečnicová či lněná
- nedoporučovaným kořením je bujón, maggi, pepř, dráždivé koření, hořčice, kečup nebo tatarka
- luštěniny, jako je čočka, fazole a cizrna
- úplně se vylučují jogurty ovocné s přísadami jako jsou ovesné vločky, ořechy
Zápory bezezbytkové diety
nedostatek vlákniny
nízký příjem zdravých tuků
riziko nedostatku některých vitaminů a minerálních látek
úzký výběr potravin
Klady bezezbytkové diety
lehce stravitelná
snížený obsah tuku
léčebné využití
energeticky plnohodnotná strava (při správném sestavení jídelníčku)
Ukázka bezezbytkového jídelníčku
Jídelníček před kolonoskopií bude sestaven přesně dle pokynů vašeho lékaře
- Snídaně: Bílý toast s máslem a džemem, banán, čaj nebo káva
- Dopolední svačina: Bílý jogurt, piškoty
- Oběd: Kuřecí přírodní prsa a s bramborovou kaší, vařená mrkev
- Odpolední svačina: Jablečná přesnídávka
- Večeře: Rýžový nákyp s jablky, bílý jogurt
- Snídaně: Bílý jogurt s medem, suchary, čaj
- Dopolední svačina: Jablečný džus, piškoty
- Oběd: Hovězí vývar s nudlemi, vařené kuřecí maso s bílou rýží
- Odpolední svačina: Strouhané jablko
- Večeře: Míchaná vejce, bílý toast, kompot
- Snídaně: Bílý toast se sýrem a šunkou, banán, čaj nebo káva
- Dopolední svačina: Neochucený kefír nebo acidofilní mléko
- Oběd: Dušené hovězí s mrkví s brambory nebo bramborovou kaší
- Odpolední svačina: Jablečná přesnídávka
- Večeře: Rybí filé na másle, brambory
- Snídaně: Bílý rohlík, tvrdý sýr, lučina nebo gervais, čaj
- Dopolední svačina: Jablečný džus, piškoty
- Oběd: Pečená krůta (do měkka bez tvrdého opečení) s bramborovou kaší nebo rýží, dušená mrkev
- Odpolední svačina: Suchary s tvarohovou pomazánkou.
- Večeře: Zapečené těstoviny s tvarohem a vanilkovým cukrem
- Snídaně: Tousty se šunkou a sýrem.
- Dopolední svačina: Kefírové smoothie s rozmixovaným banánem
- Oběd: Tagliattele s lososem a špenátem
- Odpolední svačina: Banán
- Večeře: Krémová cuketová polévka.
- Snídaně: Bílý starší rohlík, šunka, lučina nebo gervais či palouček
- Dopolední svačina: Banán, suchary
- Oběd: Těstoviny s rajčatovou omáčkou a parmazánem, pečivo
- Odpolední svačina: Bílý chléb s máslem
- Večeře: Pečená ryba nebo file (orestované) s bramborem
- Snídaně: Krupicová kaše s kakaem, čaj
- Dopolední svačina: Bílý chléb se sýrem
- Oběd: Vepřová kotleta s bramborovou kaší, dušená cuketa
- Odpolední svačina: Banán, kefír
- Večeře: Rizoto s kuřecím masem - bílá rýže
- Snídaně: Rýžová kaše s jablky, čaj nebo káva
- Dopolední svačina: Bílý jogurt, piškoty
- Oběd: Kuřecí přírodní dušený plátek s těstovinami
- Odpolední svačina: Banán, suchary
- Večeře: Tvarohová pomazánka, bílé pečivo bez máku
- Snídaně: Omeleta s uzeným lososem.
- Dopolední svačina: Broskvový kompot.
- Oběd: Zapečené brambory se šunkou a sýrem.
- Odpolední svačina: Strouhané jablko
- Večeře: Kuřecí vývar s rozvařenou kořenovou zeleninou.
- Snídaně: Starší rohlík s máslem a meruňkovým džemem
- Dopolední svačina: Neochucený kefír nebo acidofilní mléko
- Oběd: Hovězí dušené maso s mrkví a bramborová kaše nebo vařené brambory;
- Odpolední svačina: Suchary s tvarohovou pomazánkou
- Večeře: Rajčatová polévka s nízkotučným sýrem
Recepty jsou psány vždy pro dvě osoby, pokud není uvedeno u názvu receptu jinak. Pro úpravu 1 polévková lžíce = 10 g oleje.
HOVĚZÍ VÝVAR S KRUPICÍ A MRKVÍ
60 g hovězího masa, 40 g krupice, 20 g mrkve, 20 g petržele, 20 g celeru, sůl, petrželka
Nakrájené maso, mrkev a petržel uvaříme v osolené vodě doměkka. Zeleninu před podáváním rozmačkáme nebo nastrouháme. Do polévky zavaříme krupici, dostatečně provaříme, dochutíme solí. Ozdobíme posekanou petrželkou.
HOVĚZÍ VÝVAR S RÝŽÍ A MRKVÍ
½ l vody, 60 g hovězího masa, 30 g rýže, 60 g mrkve, sůl, petrželka
Mrkev nastrouháme a maso nakrájíme, osolíme, zalijeme ½ litrem studené vody. Přidáme horkou vodou prolitou rýži a vše vaříme doměkka. Ozdobíme posekanou petrželkou.
HOVĚZÍ PEČENĚ FRANKFURTSKÁ
200 g zadního hovězího masa, 50 g šunky, 20 g rajského protlaku, 20 g hladké mouky, sůl
Maso protkneme šunkou, zalijeme vodou a osolíme, přidáme rajský protlak a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme nasucho opraženou moukou (nebo nechte bez zahuštění) rozmíchanou ve studené vodě a provaříme, podle chuti dosolíme. Maso vrátíme zpět a necháme prohřát.
VEPŘOVÝ PŘÍRODNÍ PLÁTEK
200 g vepřové kýty, 20 g hladké mouky, 2 lžíce oleje, sůl
Maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a po obou stranách zlehka opečeme na oleji, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou (ale není to nutné) rozmíchanou ve studené vodě a provaříme, podle chuti dosolíme. Maso vrátíme zpět a necháme prohřát. Podáváme s vařenými bramborami či rýží.
DOMÁCÍ PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO
500 g nesoleného másla
Máslo rozpusťte v hrnci se silným dnem a nechte jej bublat, prskat a pěnit. Dejte pozor, aby se nepřipálilo. Vzniklou nežádoucí sraženinu (pěnu) postupně odebírejte. Jakmile bude máslo čisté, nechte jej trochu zchladnout., přeceďte přes plátno a nechte zcela vychladnout. A to je vše :-)