Hokkaido dýně - co z ní dobrého? Part 1

03.09.2025

Dýně Hokkaido, známá také jako "kabocha" nebo japonská dýně, je oblíbená odrůda dýně, která pochází z Japonska. Je charakteristická svou malou velikostí, kulatým tvarem a sytě oranžovou slupkou, která se nemusí loupat, protože je jedlá a při vaření změkne. Dužina je tmavě oranžová, sladká a má jemně oříškovou chuť.

Dýně Hokkaido je velmi všestranná a lze ji použít v různých receptech, jako jsou polévky, pyré, pečené pokrmy nebo dezerty. Je bohatá na vitamíny, zejména vitamín A, a obsahuje také minerály jako draslík a železo. Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vlákniny je oblíbená i mezi těmi, kteří dbají na zdravou výživu.

Dýně Hokkaido je vhodná při dietě. Má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což přispívá k pocitu sytosti a může pomoci při regulaci hmotnosti. Navíc je bohatá na vitamíny, zejména vitamín A, a minerály jako draslík a železo, což podporuje celkové zdraví. 
Díky své sladké a jemně oříškové chuti může být také zdravou alternativou k méně zdravým ingrediencím v různých receptech.

Já osobně ji mám nejraději pečenou v troubě s kořením  - je to dokonalá příloha k masu, tofu, sýru ... Druhou mou nej variatou je polévka s kokosákem a chilli :-) ta je moje TOP. A když si do ní udělám sýrové nebo šunkové chipsy je to dokonalost sama.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

500 g dýně Hokkaido

200 ml kokosového mléka

1 cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

Sůl, pepř, kari koření dle chuti

Postup:

Nakrájejte cibuli a česnek a osmahněte na olivovém oleji. Přidejte na kousky nakrájenou dýni a krátce opečte. Přilijte kokosové mléko a vařte, dokud není dýně měkká. Rozmixujte do hladka, dochuťte solí, pepřem a kari.

Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie: 70 kcal

Bílkoviny: 1 g

Sacharidy: 5 g

Tuky: 5 g

Dýně plněná mletým masem

Ingredience:

1 menší dýně Hokkaido

300 g mletého masa (hovězí nebo kuřecí)

1 cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

Sůl, pepř, oregano dle chuti

Postup:

Dýni rozpulte a vydlabejte semínka. Na oleji osmažte cibuli a česnek, přidejte mleté maso a koření. Plňte dýňové poloviny masovou směsí.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie: 120 kcal

Bílkoviny: 6 g

Sacharidy: 5 g

Tuky: 9 g

Dýňový salát s feta sýrem

Ingredience:

300 g dýně Hokkaido

100 g feta sýra

50 g vlašských ořechů

2 lžíce olivového oleje

Šťáva z 1 citronu

Sůl a pepř dle chuti

Postup:

Dýni nakrájejte na kostky a upečte v troubě do měkka. Smíchejte s fetou a nasekanými ořechy. Podlejte olivovým olejem, citronovou šťávou a dochuťte.

Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie: 180 kcal

Bílkoviny: 4 g

Sacharidy: 6 g

Tuky: 15 g

Dýňový krém s avokádem

Ingredience:

300 g dýně Hokkaido

1 zralé avokádo

200 ml kokosového mléka

1 lžíce limetkové šťávy

Sůl a pepř dle chuti

Postup:

Dýni uvařte do měkka a rozmixujte. Přidejte avokádo, kokosové mléko a limetkovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem.

Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie: 140 kcal

Bílkoviny: 2 g

Sacharidy: 6 g

Tuky: 12 g

Dýňové muffiny bez mouky

300 g dýňového pyré

3 vejce

100 g mletých mandlí

1 lžička prášku do pečiva

Skořice a sladidlo dle chuti

Postup:

Smíchejte všechny ingredience do hladkého těsta. Plňte formičky na muffiny a pečte na 180 °C asi 20 minut.

Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie: 160 kcal

Bílkoviny: 5 g

Sacharidy: 7 g

Tuky: 12 g

Dýňové pyré s česnekem

Ingredience:

500 g dýně Hokkaido

2 stroužky česneku

2 lžíce másla

Sůl a pepř dle chuti

Postup:

Dýni nakrájejte na kostky a vařte do měkka. Sceďte vodu, přidejte máslo a česnek. Rozmixujte do hladka a dochuťte solí a pepřem.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie: 80 kcal

Bílkoviny: 1 g

Sacharidy: 7 g

Tuky: 5 g

Dýňové placičky

Ingredience:

400 g nastrouhané dýně Hokkaido

2 vejce

50 g mandlové mouky

1 lžíce olivového oleje

Sůl, pepř, tymián dle chuti

Postup:

V míse smíchejte nastrouhanou dýni, vejce, mandlovou mouku a koření. Tvořte placičky a smažte na oleji z obou stran do zlatova.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie: 110 kcal

Bílkoviny: 3 g

Sacharidy: 6 g

Tuky: 8 g

Dýňové rizoto s květákovou rýží

Ingredience:

300 g dýně Hokkaido

200 g květákové rýže

1 cibule

2 lžíce olivového oleje

50 g parmazánu

Sůl a pepř dle chuti

Postup:

Na oleji osmahněte cibuli a přidejte na kostky nakrájenou dýni. Přidejte květákovou rýži a chvíli restujte. Dochuťte solí, pepřem a posypte parmazánem.

Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie: 110 kcal

Bílkoviny: 3 g

Sacharidy: 7 g

Tuky: 8 g

Pečená dýně s parmazánem

1 dýně Hokkaido

3 lžíce olivového oleje

50 g nastrouhaného parmazánu

Sůl a pepř dle chuti

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C.

Dýni omyjte a nakrájejte na měsíčky (dýni není nutné loupat). Položte měsíčky na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte 20 minut, poté posypte parmazánem a pečte dalších 5-10 minut, dokud není parmazán zlatavý.

Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie: 100 kcal

Bílkoviny: 3 g

Sacharidy: 8 g

Tuky: 6 g



Dýňové špagety s pestem

Ingredience:

500 g dýně Hokkaido (spiralizované do tvaru špaget)

100 g bazalkového pesta

1 lžíce olivového oleje

Parmazán na posypání

Sůl a pepř dle chuti

Postup:

Na pánvi rozehřejte olej a přidejte dýňové špagety.

Krátce osmahněte, přidejte pesto a promíchejte.  Podávejte posypané parmazánem.

Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie: 150 kcal

Bílkoviny: 3 g

Sacharidy: 6 g

Tuky: 12 g

Dýňovo-sýrový nákyp

Ingredience:

400 g dýně Hokkaido

3 vejce

150 g strouhaného sýra (např. čedar)

1 lžíce olivového oleje

Sůl, pepř, muškátový oříšek dle chuti

Postup:

Dýni nakrájejte na kostičky a vařte do měkka. Rozmačkejte na pyré, přidejte vejce a sýr. Dochutíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.

Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie: 130 kcal

Bílkoviny: 6 g

Sacharidy: 5 g

Tuky: 10 g