Hokkaido dýně - co z ní dobrého? Part 1

Dýně Hokkaido, známá také jako "kabocha" nebo japonská dýně, je oblíbená odrůda dýně, která pochází z Japonska. Je charakteristická svou malou velikostí, kulatým tvarem a sytě oranžovou slupkou, která se nemusí loupat, protože je jedlá a při vaření změkne. Dužina je tmavě oranžová, sladká a má jemně oříškovou chuť.
Dýně Hokkaido je velmi všestranná a lze ji použít v různých receptech, jako jsou polévky, pyré, pečené pokrmy nebo dezerty. Je bohatá na vitamíny, zejména vitamín A, a obsahuje také minerály jako draslík a železo. Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vlákniny je oblíbená i mezi těmi, kteří dbají na zdravou výživu.
Dýně Hokkaido je vhodná při dietě. Má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což přispívá k pocitu sytosti a může pomoci při regulaci hmotnosti. Navíc je bohatá na vitamíny, zejména vitamín A, a minerály jako draslík a železo, což podporuje celkové zdraví.
Díky své sladké a jemně oříškové chuti může být také zdravou alternativou k méně zdravým ingrediencím v různých receptech.
Já osobně ji mám nejraději pečenou v troubě s kořením - je to dokonalá příloha k masu, tofu, sýru ... Druhou mou nej variatou je polévka s kokosákem a chilli :-) ta je moje TOP. A když si do ní udělám sýrové nebo šunkové chipsy je to dokonalost sama.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
500 g dýně Hokkaido
200 ml kokosového mléka
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř, kari koření dle chuti
Postup:
Nakrájejte cibuli a česnek a osmahněte na olivovém oleji. Přidejte na kousky nakrájenou dýni a krátce opečte. Přilijte kokosové mléko a vařte, dokud není dýně měkká. Rozmixujte do hladka, dochuťte solí, pepřem a kari.
Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:
Kalorie: 70 kcal
Bílkoviny: 1 g
Sacharidy: 5 g
Tuky: 5 g
Dýně plněná mletým masem
Ingredience:
1 menší dýně Hokkaido
300 g mletého masa (hovězí nebo kuřecí)
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř, oregano dle chuti
Postup:
Dýni rozpulte a vydlabejte semínka. Na oleji osmažte cibuli a česnek, přidejte mleté maso a koření. Plňte dýňové poloviny masovou směsí.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Kalorie: 120 kcal
Bílkoviny: 6 g
Sacharidy: 5 g
Tuky: 9 g
Dýňový salát s feta sýrem
Ingredience:
300 g dýně Hokkaido
100 g feta sýra
50 g vlašských ořechů
2 lžíce olivového oleje
Šťáva z 1 citronu
Sůl a pepř dle chuti
Postup:
Dýni nakrájejte na kostky a upečte v troubě do měkka. Smíchejte s fetou a nasekanými ořechy. Podlejte olivovým olejem, citronovou šťávou a dochuťte.
Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:
Kalorie: 180 kcal
Bílkoviny: 4 g
Sacharidy: 6 g
Tuky: 15 g
Dýňový krém s avokádem
Ingredience:
300 g dýně Hokkaido
1 zralé avokádo
200 ml kokosového mléka
1 lžíce limetkové šťávy
Sůl a pepř dle chuti
Postup:
Dýni uvařte do měkka a rozmixujte. Přidejte avokádo, kokosové mléko a limetkovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem.
Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:
Kalorie: 140 kcal
Bílkoviny: 2 g
Sacharidy: 6 g
Tuky: 12 g
Dýňové muffiny bez mouky
300 g dýňového pyré
3 vejce
100 g mletých mandlí
1 lžička prášku do pečiva
Skořice a sladidlo dle chuti
Postup:
Smíchejte všechny ingredience do hladkého těsta. Plňte formičky na muffiny a pečte na 180 °C asi 20 minut.
Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:
Kalorie: 160 kcal
Bílkoviny: 5 g
Sacharidy: 7 g
Tuky: 12 g
Dýňové pyré s česnekem
Ingredience:
500 g dýně Hokkaido
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
Sůl a pepř dle chuti
Postup:
Dýni nakrájejte na kostky a vařte do měkka. Sceďte vodu, přidejte máslo a česnek. Rozmixujte do hladka a dochuťte solí a pepřem.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Kalorie: 80 kcal
Bílkoviny: 1 g
Sacharidy: 7 g
Tuky: 5 g
Dýňové placičky
Ingredience:
400 g nastrouhané dýně Hokkaido
2 vejce
50 g mandlové mouky
1 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř, tymián dle chuti
Postup:
V míse smíchejte nastrouhanou dýni, vejce, mandlovou mouku a koření. Tvořte placičky a smažte na oleji z obou stran do zlatova.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Kalorie: 110 kcal
Bílkoviny: 3 g
Sacharidy: 6 g
Tuky: 8 g
Dýňové rizoto s květákovou rýží
Ingredience:
300 g dýně Hokkaido
200 g květákové rýže
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
50 g parmazánu
Sůl a pepř dle chuti
Postup:
Na oleji osmahněte cibuli a přidejte na kostky nakrájenou dýni. Přidejte květákovou rýži a chvíli restujte. Dochuťte solí, pepřem a posypte parmazánem.
Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:
Kalorie: 110 kcal
Bílkoviny: 3 g
Sacharidy: 7 g
Tuky: 8 g
Pečená dýně s parmazánem
1 dýně Hokkaido
3 lžíce olivového oleje
50 g nastrouhaného parmazánu
Sůl a pepř dle chuti
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C.
Dýni omyjte a nakrájejte na měsíčky (dýni není nutné loupat). Položte měsíčky na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte 20 minut, poté posypte parmazánem a pečte dalších 5-10 minut, dokud není parmazán zlatavý.
Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:
Kalorie: 100 kcal
Bílkoviny: 3 g
Sacharidy: 8 g
Tuky: 6 g
Dýňové špagety s pestem
Ingredience:
500 g dýně Hokkaido (spiralizované do tvaru špaget)
100 g bazalkového pesta
1 lžíce olivového oleje
Parmazán na posypání
Sůl a pepř dle chuti
Postup:
Na pánvi rozehřejte olej a přidejte dýňové špagety.
Krátce osmahněte, přidejte pesto a promíchejte. Podávejte posypané parmazánem.
Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:
Kalorie: 150 kcal
Bílkoviny: 3 g
Sacharidy: 6 g
Tuky: 12 g
Dýňovo-sýrový nákyp
Ingredience:
400 g dýně Hokkaido
3 vejce
150 g strouhaného sýra (např. čedar)
1 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř, muškátový oříšek dle chuti
Postup:
Dýni nakrájejte na kostičky a vařte do měkka. Rozmačkejte na pyré, přidejte vejce a sýr. Dochutíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:
Kalorie: 130 kcal
Bílkoviny: 6 g
Sacharidy: 5 g
Tuky: 10 g