Co vy a jahody?

11.06.2025

Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě. Typická je pro ně intenzivně červená barva, šťavnatost a sladkokyselá chuť. Jsou výborným zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Každý z nás si vybaví jejich líbeznou vůni. 

Já nejsem velkým milovníkem jahod nebo spíš nebyla jsem, ale v loňském roce jsem dostala jahody, které mě svou vůní vrátili do dětství - jejich vůně byl tak nádherná a chuť stejná jako ty co jsem jedla jako děcko...  A víte to? Zase jsem je začala jíst ...

Jahody byly známy už ve starověku – sbíraly se planě rostoucí lesní jahody. Pěstované jahody vznikly v 18. století ve Francii křížením severoamerických a jihoamerických druhů. Odtud se šířily do celé Evropy a světa. 


Orientační nutriční hodnoty jahod na 100 g 
Energetická hodnota: 32 kcal
Bílkoviny: 0,7 g
Sacharidy: 7,6 g (z toho cukry cca 4,9 g)
Tuky: 0,3 g
Vláknina: 2 g
Vitamin C: cca 59 mg (téměř 100 % DDD)
Draslík: cca 153 mg
Mangan, kyselina listová, antioxidanty (flavonoidy, antokyany)

Jahody asi většina z nás jí nejvíce čerstvé, lze je také přidávat do dezertů, salátů, smoothie, jogurtů, na ozdobu, sušit, mrazit, vyrábět z nich džemy, marmelády, pyré, zmrzliny, koláče či zákusky. Jak máte jahody rádi vy?

Vhodnost jahod v redukční dietě?  
Jahody jsou při redukční dietě vhodné  – mají málo kalorií, jsou plné vody, vlákniny a zasytí. Obsahují minimum cukru a vyšší obsah vitamínu C i antioxidantů podporujících imunitu a regeneraci. Glykemický index je nízký.

Jahody a jejich vliv na zdraví?
Podporují imunitu (díky vitamínu C)
Chrání srdce a cévy (antioxidanty, vláknina)
Pomáhají při trávení (vláknina)
Snižují záněty a oxidační stres
Udržují zdravou pokožku a zrak
Jsou mírně močopudné

Jahody jsou skvělé, dietní a zdravé ovoce, které lze využít na stovky způsobů v kuchyni. Hodí se jak do sladkých, tak slaných pokrmů a díky nízkému obsahu kalorií jsou ideální při hubnutí. Využijte některý z uvedených receptů a užijte si chuť zdraví!

Jahodové smoothie

Ingredience (2 porce):

  • 200 g jahod
  • 1/2 zralého banánu (cca 60 g)
  • 200 ml mandlového neslazeného mléka
  • 4 kostky ledu
  • stévie dle chuti

Postup: Vše dejte do mixéru a mixujte dohladka. Podávejte ihned.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 34 kcal
Bílkoviny: 0,7 g
Sacharidy: 6,3 g
Tuky: 0,4 g
Vláknina: 1,7 g

Jogurtový pohár s jahodami

Ingredience (1 porce):

  • 100 g řeckého jogurtu light
  • 70 g čerstvých jahod
  • 10 g nasekaných mandlí

Postup: Do skleničky dejte vrstvy jahod a jogurtu, navrch posyp mandlemi.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 55 kcal
Bílkoviny: 4 g
Sacharidy: 3,7 g
Tuky: 2,6 g
Vláknina: 0,7 g

Proteinová jahodová zmrzlina

Ingredience (2 porce):

  • 200 g mražených jahod
  • 1 odměrka vanilkového proteinu nebo Kmon malinového (30 g)
  • 50 ml vody nebo mandlového mléka
  • stévie dle chuti

Postup: Vše rozmixujte v silném mixéru do krémova, ihned podávejte nebo zamrazte.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 62 kcal
Bílkoviny: 7,9 g
Sacharidy: 4,3 g
Tuky: 0,5 g
Vláknina: 1,4 g

Chia pudink s jahodami

Ingredience (2 porce):

  • 200 ml kokosového mléka light
  • 3 lžíce chia semínek (30 g)
  • 100 g čerstvých jahod
  • stévie dle chuti

Postup: Večer smíchejte mléko s chia a stévií, nechte přes noc v lednici. Ráno vmíchejte pokrájené jahody.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 83 kcal
Bílkoviny: 2,4 g
Sacharidy: 5,1 g
Tuky: 5,2 g
Vláknina: 3,7 g

Low carb nepečený jahodový cheesecake

Ingredience (cca 8 porcí):

Korpus:

  • 70 g mletých mandlí
  • 30 g kokosové mouky
  • 30 g rozpuštěného kokosového oleje
  • stévie dle chuti

Náplň:

  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 150 g mascarpone light
  • 3 lžíce stévie
  • 200 g jahod
  • 10 g želatiny

Postup: 1. Korpus: Smíchejte suroviny, natlačte do formy a dejte do lednice. 2. Náplň: Jahody rozmixujte, želatinu připravte dle návodu a vmíchejte do směsi tvarohu, mascarpone a stévie. Přidejte jahody. Nalijte na korpus, nechte min. 4 hodiny chladit.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 148 kcal
Bílkoviny: 6,7 g
Sacharidy: 5,2 g
Tuky: 10 g
Vláknina: 2,1 g

Jahodová roláda z mandlové mouky

Ingredience (1 roláda):

  • 3 vejce
  • 40 g mandlové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • stévie dle chuti
  • 150 g jahod
  • 100 g nízkotučného tvarohu

Postup:
Ušlehejte sníh z bílků. Zbylé ingredience (kromě tvarohu a jahod) smíchejte, lehce vmíchejte sníh. Pečte plát na 170°C cca 8 minut. Zchladlý plát namažte tvarohem, poklaďte jahodami a stočte do rolády.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 98 kcal
Bílkoviny: 7,1 g
Sacharidy: 4,9 g
Tuky: 5,3 g
Vláknina: 1,3 g

Letní jahodová polévka

Ingredience (2 porce):

  • 250 g jahod
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • stévie dle chuti

Postup:
Jahody rozmixuj s vodou, citronem a stévií. Podávej vychlazené.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 22 kcal
Bílkoviny: 0,5 g
Sacharidy: 4,8 g
Tuky: 0,1 g
Vláknina: 1,4 g

Jahodová pěna s kokosovým mlékem

Ingredience (2 porce):

  • 150 g jahod
  • 100 ml kokosového mléka light
  • stévie dle chuti

Postup:
Jahody rozmixujte s kokosovým mlékem a stévií do pěny. Podávejte hned.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 61 kcal
Bílkoviny: 0,8 g
Sacharidy: 5,8 g
Tuky: 4 g
Vláknina: 1,5 g

Jahodovo-mátová limonáda

Ingredience (1,5 l):

  • 200 g jahod
  • 1 citron
  • hrst máty
  • 1,2 l vody
  • stévie dle chuti

Postup:
Jahody a citron rozmixujte s částí vody, přidejte mátu a zbytek vody, nechte vychladit.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 14 kcal
Bílkoviny: 0,3 g
Sacharidy: 3,2 g
Tuky: 0,1 g
Vláknina: 0,4 g

Jahodový tvarohový dortík do skleničky

Ingredience (2 skleničky):

  • 150 g nízkotučného tvarohu
  • 100 g jahod
  • 10 g nasekaných ořechů
  • stévie dle chuti

Postup:
Do sklenice vrstvěte tvaroh smíchaný se stévií, jahody a posypte ořechy.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 73 kcal
Bílkoviny: 6,5 g
Sacharidy: 4,5 g
Tuky: 2,7 g
Vláknina: 1 g

Jahodová pěna

Ingredience (2 porce):

  • 150 g čerstvých jahod
  • 120 g odtučněného tvarohu
  • stévie dle chuti
  • pár kapek citronu

Postup: Jahody rozmixujte, smíchejte s tvarohem, citronovou šťávou a stévií. Vyšlehejte do pěny.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 48 kcal
Bílkoviny: 6,5 g
Sacharidy: 4,3 g
Tuky: 0,2 g
Vláknina: 1 g

Jahodový salát s bazalkou

Ingredience (2 porce):

  • 200 g jahod
  • hrst čerstvé bazalky
  • kapka balzamikového octa

Postup: Jahody nakrájejte, jemně promíchejte s nasekanou bazalkou a zakápněte balzamikem.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 33 kcal
Bílkoviny: 0,7 g
Sacharidy: 7,4 g
Tuky: 0,2 g
Vláknina: 2 g

Tvarohová buchta s jahodami (bez mouky)

Ingredience (1 malý plech):

  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 100 g jahod
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • stévie nebo čekankový sirup dle chuti

Postup: Smíchejte tvaroh, žloutky, stévii a prášek do pečiva. Vmíchejte sníh z bílků. Natřete na plech, poklaďte jahodami, pečte 35 minut na 180°C.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 83 kcal
Bílkoviny: 10,5 g
Sacharidy: 4,2 g
Tuky: 2,6 g
Vláknina: 0,6 g

Jahodový sorbet

Ingredience (2 porce):

  • 250 g jahod
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • stévie dle chuti

Postup: Rozmixujte jahody s citronem a stévií. Dejte do nádoby a zamraž, během mrazení 2x promíchejte.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 33 kcal
Bílkoviny: 0,7 g
Sacharidy: 7,2 g
Tuky: 0,2 g
Vláknina: 1,9 g

Jahodový proteinový shake

Ingredience (1 porce):

  • 100 g jahod
  • 20 g vanilkového nebo jahodového proteinu
  • 200 ml vody nebo mandlového mléka
  • stévie dle chuti

Postup: Vše rozmixujte a vypijte jako svačinu nebo snídani.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 49 kcal
Bílkoviny: 5,3 g
Sacharidy: 4,8 g
Tuky: 0,3 g
Vláknina: 1 g

Jahodové nanuky

Ingredience (4 nanuky):

  • 250 g jahod
  • 100 g řeckého jogurtu light
  • stévie dle chuti

Postup:
Jahody rozmixuj se stévií dohladka. Smíchej s jogurtem, nalij do formiček na nanuky a dej zamrazit na 4–5 hodin.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 47 kcal
Bílkoviny: 2,9 g
Sacharidy: 6,4 g
Tuky: 0,5 g
Vláknina: 1,5 g

Jahodová raw kuličky

Ingredience (12 kuliček):

  • 60 g sušených jahod
  • 70 g mletých mandlí
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • pár kapek stévie

Postup:
Vše rozmixujte, vymodelujte kuličky a obalte v kokosu. Uchovávejte v lednici.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 352 kcal
Bílkoviny: 8,1 g
Sacharidy: 19,4 g
Tuky: 27 g
Vláknina: 7,2 g

Jahodové želé bez cukru

Ingredience (2 porce):

  • 200 g jahod
  • 6 g želatiny
  • stévie dle chuti
  • 100 ml vody

Postup:
Jahody rozmixujte s vodou a stévií. Zahřejte, vmíchejte želatinu podle návodu na sáčku, nalijte do misek a nechte ztuhnout v lednici.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 32 kcal
Bílkoviny: 1,2 g
Sacharidy: 6,6 g
Tuky: 0,1 g
Vláknina: 1,7 g

Jahodový crumble low carb

Ingredience (2 porce):

  • 200 g jahod
  • 40 g mletých mandlí
  • 20 g strouhaného kokosu
  • 15 g másla nebo kokosového oleje
  • stévie dle chuti

Postup:
Jahody dejte do zapékací misky. Smíchejte mandle, kokos, stévii a máslo/olej, posypte jahody a pečte 15 minut na 180 °C.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 98 kcal
Bílkoviny: 2,2 g
Sacharidy: 6,5 g
Tuky: 6,8 g
Vláknina: 2,3 g

Jahodová salsa ke grilovanému masu

Ingredience (2 porce):

  • 100 g jahod
  • 1 menší červená cibule
  • 1/2 chilli papričky
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • čerstvý koriandr

Postup:
Jahody, cibuli, chilli nakrájejte na malé kousky, smíchejte s limetkou a koriandrem. Podávejte k masu.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 34 kcal
Bílkoviny: 0,8 g
Sacharidy: 7,3 g
Tuky: 0,2 g
Vláknina: 1,7 g