Co vy a jahody?

Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě. Typická je pro ně intenzivně červená barva, šťavnatost a sladkokyselá chuť. Jsou výborným zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Každý z nás si vybaví jejich líbeznou vůni.
Já nejsem velkým milovníkem jahod nebo spíš nebyla jsem, ale v loňském roce jsem dostala jahody, které mě svou vůní vrátili do dětství - jejich vůně byl tak nádherná a chuť stejná jako ty co jsem jedla jako děcko... A víte to? Zase jsem je začala jíst ...
Jahody byly známy už ve starověku – sbíraly se planě rostoucí lesní jahody. Pěstované jahody vznikly v 18. století ve Francii křížením severoamerických a jihoamerických druhů. Odtud se šířily do celé Evropy a světa.
Orientační nutriční hodnoty jahod na 100 g
Energetická hodnota: 32 kcal
Bílkoviny: 0,7 g
Sacharidy: 7,6 g (z toho cukry cca 4,9 g)
Tuky: 0,3 g
Vláknina: 2 g
Vitamin C: cca 59 mg (téměř 100 % DDD)
Draslík: cca 153 mg
Mangan, kyselina listová, antioxidanty (flavonoidy, antokyany)
Jahody asi většina z nás jí nejvíce čerstvé, lze je také přidávat do dezertů, salátů, smoothie, jogurtů, na ozdobu, sušit, mrazit, vyrábět z nich džemy, marmelády, pyré, zmrzliny, koláče či zákusky. Jak máte jahody rádi vy?
Vhodnost jahod v redukční dietě?
Jahody jsou při redukční dietě vhodné – mají málo kalorií, jsou plné vody, vlákniny a zasytí. Obsahují minimum cukru a vyšší obsah vitamínu C i antioxidantů podporujících imunitu a regeneraci. Glykemický index je nízký.
Jahody a jejich vliv na zdraví?
Podporují imunitu (díky vitamínu C)
Chrání srdce a cévy (antioxidanty, vláknina)
Pomáhají při trávení (vláknina)
Snižují záněty a oxidační stres
Udržují zdravou pokožku a zrak
Jsou mírně močopudné
Jahody jsou skvělé, dietní a zdravé ovoce, které lze využít na stovky způsobů v kuchyni. Hodí se jak do sladkých, tak slaných pokrmů a díky nízkému obsahu kalorií jsou ideální při hubnutí. Využijte některý z uvedených receptů a užijte si chuť zdraví!

Jahodové smoothie
Ingredience (2 porce):
- 200 g jahod
- 1/2 zralého banánu (cca 60 g)
- 200 ml mandlového neslazeného mléka
- 4 kostky ledu
- stévie dle chuti
Postup: Vše dejte do mixéru a mixujte dohladka. Podávejte ihned.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 34 kcal
Bílkoviny: 0,7 g
Sacharidy: 6,3 g
Tuky: 0,4 g
Vláknina: 1,7 g
Jogurtový pohár s jahodami
Ingredience (1 porce):
- 100 g řeckého jogurtu light
- 70 g čerstvých jahod
- 10 g nasekaných mandlí
Postup: Do skleničky dejte vrstvy jahod a jogurtu, navrch posyp mandlemi.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 55 kcal
Bílkoviny: 4 g
Sacharidy: 3,7 g
Tuky: 2,6 g
Vláknina: 0,7 g
Proteinová jahodová zmrzlina
Ingredience (2 porce):
- 200 g mražených jahod
- 1 odměrka vanilkového proteinu nebo Kmon malinového (30 g)
- 50 ml vody nebo mandlového mléka
- stévie dle chuti
Postup: Vše rozmixujte v silném mixéru do krémova, ihned podávejte nebo zamrazte.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 62 kcal
Bílkoviny: 7,9 g
Sacharidy: 4,3 g
Tuky: 0,5 g
Vláknina: 1,4 g
Chia pudink s jahodami
Ingredience (2 porce):
- 200 ml kokosového mléka light
- 3 lžíce chia semínek (30 g)
- 100 g čerstvých jahod
- stévie dle chuti
Postup: Večer smíchejte mléko s chia a stévií, nechte přes noc v lednici. Ráno vmíchejte pokrájené jahody.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 83 kcal
Bílkoviny: 2,4 g
Sacharidy: 5,1 g
Tuky: 5,2 g
Vláknina: 3,7 g
Low carb nepečený jahodový cheesecake
Ingredience (cca 8 porcí):
Korpus:
- 70 g mletých mandlí
- 30 g kokosové mouky
- 30 g rozpuštěného kokosového oleje
- stévie dle chuti
Náplň:
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 150 g mascarpone light
- 3 lžíce stévie
- 200 g jahod
- 10 g želatiny
Postup: 1. Korpus: Smíchejte suroviny, natlačte do formy a dejte do lednice. 2. Náplň: Jahody rozmixujte, želatinu připravte dle návodu a vmíchejte do směsi tvarohu, mascarpone a stévie. Přidejte jahody. Nalijte na korpus, nechte min. 4 hodiny chladit.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 148 kcal
Bílkoviny: 6,7 g
Sacharidy: 5,2 g
Tuky: 10 g
Vláknina: 2,1 g
Jahodová roláda z mandlové mouky
Ingredience (1 roláda):
- 3 vejce
- 40 g mandlové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- stévie dle chuti
- 150 g jahod
- 100 g nízkotučného tvarohu
Postup:
Ušlehejte sníh z bílků. Zbylé ingredience (kromě tvarohu a jahod) smíchejte, lehce vmíchejte sníh. Pečte plát na 170°C cca 8 minut. Zchladlý plát namažte tvarohem, poklaďte jahodami a stočte do rolády.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 98 kcal
Bílkoviny: 7,1 g
Sacharidy: 4,9 g
Tuky: 5,3 g
Vláknina: 1,3 g
Letní jahodová polévka
Ingredience (2 porce):
- 250 g jahod
- 150 ml vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- stévie dle chuti
Postup:
Jahody rozmixuj s vodou, citronem a stévií. Podávej vychlazené.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 22 kcal
Bílkoviny: 0,5 g
Sacharidy: 4,8 g
Tuky: 0,1 g
Vláknina: 1,4 g
Jahodová pěna s kokosovým mlékem
Ingredience (2 porce):
- 150 g jahod
- 100 ml kokosového mléka light
- stévie dle chuti
Postup:
Jahody rozmixujte s kokosovým mlékem a stévií do pěny. Podávejte hned.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 61 kcal
Bílkoviny: 0,8 g
Sacharidy: 5,8 g
Tuky: 4 g
Vláknina: 1,5 g
Jahodovo-mátová limonáda
Ingredience (1,5 l):
- 200 g jahod
- 1 citron
- hrst máty
- 1,2 l vody
- stévie dle chuti
Postup:
Jahody a citron rozmixujte s částí vody, přidejte mátu a zbytek vody, nechte vychladit.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 14 kcal
Bílkoviny: 0,3 g
Sacharidy: 3,2 g
Tuky: 0,1 g
Vláknina: 0,4 g
Jahodový tvarohový dortík do skleničky
Ingredience (2 skleničky):
- 150 g nízkotučného tvarohu
- 100 g jahod
- 10 g nasekaných ořechů
- stévie dle chuti
Postup:
Do sklenice vrstvěte tvaroh smíchaný se stévií, jahody a posypte ořechy.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 73 kcal
Bílkoviny: 6,5 g
Sacharidy: 4,5 g
Tuky: 2,7 g
Vláknina: 1 g
Jahodová pěna
Ingredience (2 porce):
- 150 g čerstvých jahod
- 120 g odtučněného tvarohu
- stévie dle chuti
- pár kapek citronu
Postup: Jahody rozmixujte, smíchejte s tvarohem, citronovou šťávou a stévií. Vyšlehejte do pěny.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 48 kcal
Bílkoviny: 6,5 g
Sacharidy: 4,3 g
Tuky: 0,2 g
Vláknina: 1 g
Jahodový salát s bazalkou
Ingredience (2 porce):
- 200 g jahod
- hrst čerstvé bazalky
- kapka balzamikového octa
Postup: Jahody nakrájejte, jemně promíchejte s nasekanou bazalkou a zakápněte balzamikem.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 33 kcal
Bílkoviny: 0,7 g
Sacharidy: 7,4 g
Tuky: 0,2 g
Vláknina: 2 g
Tvarohová buchta s jahodami (bez mouky)
Ingredience (1 malý plech):
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 3 vejce
- 100 g jahod
- 1 lžička prášku do pečiva
- stévie nebo čekankový sirup dle chuti
Postup: Smíchejte tvaroh, žloutky, stévii a prášek do pečiva. Vmíchejte sníh z bílků. Natřete na plech, poklaďte jahodami, pečte 35 minut na 180°C.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 83 kcal
Bílkoviny: 10,5 g
Sacharidy: 4,2 g
Tuky: 2,6 g
Vláknina: 0,6 g
Jahodový sorbet
Ingredience (2 porce):
- 250 g jahod
- 1 lžíce citronové šťávy
- stévie dle chuti
Postup: Rozmixujte jahody s citronem a stévií. Dejte do nádoby a zamraž, během mrazení 2x promíchejte.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 33 kcal
Bílkoviny: 0,7 g
Sacharidy: 7,2 g
Tuky: 0,2 g
Vláknina: 1,9 g
Jahodový proteinový shake
Ingredience (1 porce):
- 100 g jahod
- 20 g vanilkového nebo jahodového proteinu
- 200 ml vody nebo mandlového mléka
- stévie dle chuti
Postup: Vše rozmixujte a vypijte jako svačinu nebo snídani.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 49 kcal
Bílkoviny: 5,3 g
Sacharidy: 4,8 g
Tuky: 0,3 g
Vláknina: 1 g
Jahodové nanuky
Ingredience (4 nanuky):
- 250 g jahod
- 100 g řeckého jogurtu light
- stévie dle chuti
Postup:
Jahody rozmixuj se stévií dohladka. Smíchej s jogurtem, nalij do formiček na nanuky a dej zamrazit na 4–5 hodin.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 47 kcal
Bílkoviny: 2,9 g
Sacharidy: 6,4 g
Tuky: 0,5 g
Vláknina: 1,5 g
Jahodová raw kuličky
Ingredience (12 kuliček):
- 60 g sušených jahod
- 70 g mletých mandlí
- 30 g strouhaného kokosu
- 1 lžíce kokosového oleje
- pár kapek stévie
Postup:
Vše rozmixujte, vymodelujte kuličky a obalte v kokosu. Uchovávejte v lednici.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 352 kcal
Bílkoviny: 8,1 g
Sacharidy: 19,4 g
Tuky: 27 g
Vláknina: 7,2 g
Jahodové želé bez cukru
Ingredience (2 porce):
- 200 g jahod
- 6 g želatiny
- stévie dle chuti
- 100 ml vody
Postup:
Jahody rozmixujte s vodou a stévií. Zahřejte, vmíchejte želatinu podle návodu na sáčku, nalijte do misek a nechte ztuhnout v lednici.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 32 kcal
Bílkoviny: 1,2 g
Sacharidy: 6,6 g
Tuky: 0,1 g
Vláknina: 1,7 g
Jahodový crumble low carb
Ingredience (2 porce):
- 200 g jahod
- 40 g mletých mandlí
- 20 g strouhaného kokosu
- 15 g másla nebo kokosového oleje
- stévie dle chuti
Postup:
Jahody dejte do zapékací misky. Smíchejte mandle, kokos, stévii a máslo/olej, posypte jahody a pečte 15 minut na 180 °C.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 98 kcal
Bílkoviny: 2,2 g
Sacharidy: 6,5 g
Tuky: 6,8 g
Vláknina: 2,3 g
Jahodová salsa ke grilovanému masu
Ingredience (2 porce):
- 100 g jahod
- 1 menší červená cibule
- 1/2 chilli papričky
- 1 lžíce limetkové šťávy
- čerstvý koriandr
Postup:
Jahody, cibuli, chilli nakrájejte na malé kousky, smíchejte s limetkou a koriandrem. Podávejte k masu.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 34 kcal
Bílkoviny: 0,8 g
Sacharidy: 7,3 g
Tuky: 0,2 g
Vláknina: 1,7 g