Bezezbytková dieta
Pokud jste ještě nikdy neslyšeli o bezezbytkové dietě, dost možná si pod ní představíte dietu při které se nenechávají zbytky :-D Kdepak :-) Jedná se o typ léčebné výživy, která je určena pro osoby se záněty střev nebo jinými onemocněními zažívacího traktu. Bezezbytková dieta je známá pod názvy jako dieta s nízkým obsahem vlákniny nebo dieta s nízkým obsahem reziduí.
Nedoporučuje se smažení, dráždivé druhy koření, alkohol, pokrmy s přepálenými tuky. Ze stravy jsou vyloučeny potraviny obsahující hrubou vlákninu, kterou enzymy v lidském trávicím systému nedokážou zcela odbourat.
Bezezbytková se doporučuje při:
- akutním střevním kataru v období ústupu průjmu
- chronickém střevním kataru
- vleklém zánětu tlustého střeva – v období zhoršení potíží
- chronických průjmových onemocněních
A) Strava je plnohodnotná, lehce stravitelná a nenadýmavá.
B) Vylučují se potraviny zanechávající nestravitelné zbytky (vláknina). Je zde velmi omezený výběr ovoce a zeleniny a je tedy snížen vitamín C, který se dodává medikamentózně.
C) Omezuje se podávání mléka s ohledem na individuální snášenlivost.
D) Počet porcí je standardně 5, někdy je součástí i druhá večeře.
E) Při vaření je třeba rozrušovat hrubou vlákninu, potraviny se připravují doměkka. Používá se vaření, dušení, pečení. Maso a obiloviny se před tepelnou úpravou opečou a opraží nasucho, tuk se dává až do hotových pokrmů. Pokrmy obsahující vlákninu se při konečné úpravě lisují nebo mixují (brambory, zelenina, ovoce, kroupy, ovesné vločky…) Z nádobí pro přípravu pokrmů je optimální teflonové, které umožňuje přípravu jídla bez nutnosti přidání tuku. Nejméně vhodná příprava je grilování a smažení.
Jaké potraviny volit?
Maso: Libové hovězí maso zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, dobře odblaněný králík.
Ryby: Sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé...
Vnitřnosti : Játra drůbeží
Uzeniny: Libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám.
Mléko ne jako samostatný pokrm, kyška, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, jogurt bílý, tvaroh měkký i tvrdý, nízko i plnotučný. Dále jsou vhodné tvarohové sýry jako Lučina, Žervé, cottage, mozzarella light
Vejce: vejce je vhodné konzumovat v rámci pokrmu, samostatně se doporučuje v omezené míře
Tuky: čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje.
Sladidla: cukr a med přiměřeně.
Obiloviny: mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice.
Přílohy: brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, bramborové knedlíky, noky, případně halušky a knedlíky kypřené kypřícím práškem
Pečivo: vždy starší a bílé, housky, rohlíky, veka, piškoty v menším množství, netučná vánočka, mazanec, suchary
Ovoce: čerstvé pouze banány, případně jemně strouhaná jablka, ze syrového ovoce pouze ovocné šťávy, dále ovoce pouze ve formě rosolů, pyré, kompotů, např. jablka meruňky, broskve
Zelenina: pouze vařená, dušená a lisovaná mrkev. Celer a petržel pouze jako vývar. Dále je povolen špenát, dýně, jemně krájený hlávkový salát, rajčatová šťáva a rajský protlak.
Koření: kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, malé množství sladké papriky, mletá skořice, strouhaný perník, majoránka, natě. Nedoporučovaným kořením je bujón, maggi, pepř.
Mezi nevhodné potraviny patří např:
celozrnné mouky, celozrnný chléb, celozrnné pečivo, pečivo a chléb se semínky, čerstvé pečivo a chléb, semínkový chléb a pečivo, kynuté pečivo, kynuté knedlíky, linecké a listové těsto, hranolky a třeba i oblíbený bramborový salát
tučné kousky hovězího a vepřového masa, kachna a husa, vnitřnosti, tučná mletá masa, tučné salámy, uzenářské výrobky, paštiky, prejt, tlačenka, sádlo, škvarky, slanina.
ořechové pokrmy, čokoláda, krémové dorty, sušenky s krémovými náplněmi, dorty a zákusky s nevhodným ovocem a semínky, smažené pečivo, semínkové nebo ořechové sušenky a jiné sladkosti, které je obsahují
sterilovaná zelenina, kapusta, zelí, květák, brokolice, ředkvičky, kedlubny, cibule, česnek, houby, nakládaná, papriky a okurky
nezralé a neloupané ovoce, hrušky, ananas, třešně, jahody, maliny, ostružiny, kiwi, rybíz, ovoce méně zralé a neloupané
perlivá voda a nápoje, silná káva, alkohol - jakýkoliv
ořechy, kokos, mandle, mák
nedoporučovaným kořením je bujón, maggi, pepř, dráždivé koření
luštěniny nejsou vhodné
úplně se vylučují jogurty ovocné s přísadami jako jsou ovesné vločky, ořechy